Here something generic

Op tijd de huur opzeggen

Opzeggen huurwoning

Gaat u verhuizen? Zeg dan op tijd de huur op. Bedenk vooraf goed wanneer u in uw nieuwe huis kunt en hoeveel tijd u nodig heeft om alles in het oude huis af te ronden. Hieronder vindt u nog enkele belangrijke tips. Hou er rekening mee dat u als huurder doorgaans een opzegtermijn van 3 maanden hebt.

Regels voor huurder

Voor de huurder gelden de volgende regels:

  • Let op! Niet alleen u, maar ook eventuele medehuurders moeten de huuropzegging ondertekenen.
  • U moet zich houden aan de opzegtermijn. Die is hetzelfde als de betalingstermijn: minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Meestal geldt een betalingstermijn van 1 maand. Staat in het huurcontract een langere opzegtermijn dan de betalingstermijn? Ook dan hoeft u maximaal 1 betalingstermijn van tevoren (minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden) op te zeggen.
  • U moet de huur schriftelijk en per aangetekende brief opzeggen. U hoeft geen reden op te geven.
  • Huurt u voor een vaste periode (huurcontract voor bepaalde tijd) langer dan 2 jaar een zelfstandig woning? Dan kunt u de huur pas beëindigen als die periode is verstreken. U kunt alleen eerder opzeggen als de verhuurder hiermee akkoord gaat.
  • Huur of voor een vaste periode (huurcontract voor bepaalde tijd) langer dan 5 jaar een onzelfstandige woning? Dan kunt u de huur pas beëindigen als die periode is verstreken. U kunt alleen eerder opzeggen als de verhuurder hiermee akkoord gaat.

Opzegtermijn verhuurder

Wettelijk is er een minimale opzegtermijn bepaalt waar u zich aan moeten houden de termijnen zijn:

 Woonduur van de huurderMinimale opzegtermijn
Minder dan 1 jaar3 maanden
Meer dan  1 jaar4 maanden
Meer dan 2 jaar5 maanden
Meer dan 3 jaar6 maanden

 

Meer kunt u lezen op de website van de rijksoverheid.

Vergeet ook niet uw verhuizing door te geven bij uw gemeente, meer leest u de pagina op tijd inschrijven bij de gemeente