Here something generic

Op tijd de huur opzeggen

Opzeggen huurwoning

Gaat u verhuizen? Zeg dan op tijd de huur op. Bedenk vooraf goed wanneer u in uw nieuwe huis kunt en hoeveel tijd u nodig heeft om alles in het oude huis af te ronden. Hieronder vindt u nog enkele belangrijke tips. Hou er rekening mee dat u als huurder doorgaans een opzegtermijn van 3 maanden hebt.

Regels voor huurder

Voor de huurder gelden de volgende regels:

  • Let op! Niet alleen u, maar ook eventuele medehuurders moeten de huuropzegging ondertekenen.
  • U moet zich houden aan de opzegtermijn. Die is hetzelfde als de betalingstermijn: minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Meestal geldt een betalingstermijn van 1 maand. Staat in het huurcontract een langere opzegtermijn dan de betalingstermijn? Ook dan hoeft u maximaal 1 betalingstermijn van tevoren (minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden) op te zeggen.
  • U moet de huur schriftelijk en per aangetekende brief opzeggen. U hoeft geen reden op te geven.
  • Huurt u voor een vaste periode (huurcontract voor bepaalde tijd) langer dan 2 jaar een zelfstandig woning? Dan kunt u de huur pas beëindigen als die periode is verstreken. U kunt alleen eerder opzeggen als de verhuurder hiermee akkoord gaat.
  • Huur of voor een vaste periode (huurcontract voor bepaalde tijd) langer dan 5 jaar een onzelfstandige woning? Dan kunt u de huur pas beëindigen als die periode is verstreken. U kunt alleen eerder opzeggen als de verhuurder hiermee akkoord gaat.

Opzegtermijn verhuurder

Wettelijk is er een minimale opzegtermijn bepaalt waar u zich aan moeten houden de termijnen zijn:

 Woonduur van de huurderMinimale opzegtermijn
Minder dan 1 jaar3 maanden
Meer dan  1 jaar4 maanden
Meer dan 2 jaar5 maanden
Meer dan 3 jaar6 maanden

Wilt u meer weten over de regels en rechten over het opzeggen van de huur bekijk dan de website van de rijksoverheid.

Verhuizing doorgeven aan de gemeente

Vergeet ook niet uw verhuizing door te geven bij uw (nieuwe) gemeente, meer kunt u lezen op de pagina op tijd inschrijven bij de gemeente.